5 πράγματα που δεν ξέρατε για την ιστορία της μπίρας
Η μπίρα έχει μεγάλη και συναρπαστική ιστορία, που κάθε λάτρης του ζύθου οφείλει να γνωρίζει. Για να μην σας πιάσουν ποτέ αδιάβαστο, παρακάτω θα δείτε μερικά πράγματα για την ιστορία της μπίρας που ίσως σας έχουν διαφύγει.
1 Γεννήθηκε στη Μεσοποταμία
Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν τη ζυθοποιία περίπου το 3500 έως το 3100 π.Χ, στη Μεσοποταμία. Πιστεύετε μάλιστα ότι οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν πιο ασφαλή την κατανάλωση μπίρας παρά του νερού.
Η μπίρα επίσης θεωρείται ότι ήταν πάντα γυναικεία υπόθεση, έστω κι αν καταναλώνεται κυρίως από άντρες. Η καταγωγή του «υγρού ψωμιού» κρατάει από την Μεσοποταμία και η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη της ύπαρξής της έρχεται από μια αναπαράσταση των Σουμερίων πέντε χιλιάδες χρόνια πριν. Ακόμα και η θεότητα που συνδέθηκε με την πρωτοϊστορική ζυθοποιία ήταν η Θεά Νινκάσι.
Η παλιότερη συνταγή μπίρας που βρέθηκε, ήταν υπό μορφή προσευχής στη θεά και χρονολογείται 4500 χρόνια πριν, χωρίς φυσικά αυτό να αποκλείει ακόμα παλιότερες καταγραφές. Η Αφρογέννητη Νινκάσι, που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας Αφροδίτη, προστάτευε τις γυναίκες ζυθοποιούς και φυσικά το ίδιο το προϊόν της μπίρας από το να χαλάσει.
Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για μια περίοδο που οι τεχνολογίες συντήρησης και αποστείρωσης ήταν πρακτικά ανύπαρκτες. Η βοήθεια των θεών ήταν απαραίτητη και οι άνθρωποι της εποχής, έκαναν θυσίες για να την εξασφαλίσουν.
2 Είχε θρησκευτική υπόσταση για τους Σουμέριους
Οι Σουμέριοι λάτρευαν τη θεά Νινκάσι, όπως και αναφέραμε πιο πάνω, που ήταν προστάτιδα της μπίρας, ενώ ο “Ύμνος στη Νινκάσι” ήταν ένα ποίημα με τη μορφή προσευχής, που περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μπίρας.
3 Στην Κίνα υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια
Πιστεύετε επίσης ότι οι Κινέζοι έφτιαχναν πριν από τουλάχιστον 5,000 χρόνια μπίρα από κριθάρι, κεχρί, βολβούς και δακρύων του Ιώβ (ένα πλατύφυλλο, πολυετές φυτό που φύεται στην Ανατολική Ασία) και αυτό γιατί οι Αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ίχνη πρώιμης ζυθοποιίας στην Κίνα.
4 Ο ρόλος της μαγιάς στη μπίρα ανακαλύφθηκε μόλις τον 19ο αιώνα
Μία από τις βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή της μπίρα είναι η μαγιά, ωστόσο αυτή ήταν τελείως άγνωστη ως τον 19ο αιώνα. Ο ρόλος της στη ζύμωση ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 1800, από τον Louis Pasteur.
Ο Louis Pasteur μελετώντας την μπύρα κατάφερε να εφεύρει την παστερίωση και να ανακαλύψει την ύπαρξη βακτηρίων που θεραπεύουν την ευλογιά και την πολιομυελίτιδα!
5 Οι μοναχοί τον Μεσαίωνα συνέβαλαν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό της ζυθοποιίας
Το Μεσαίωνα η μπίρα απέκτησε στενή σχέση με τη Βαυαρία και τα μοναστήρια της, μιας και βοηθούσε τους μοναχούς να αντέξουν περισσότερο τις μεγάλες νηστείες, γι αυτό και εκείνοι εξέλιξαν σημαντικά τη διαδικασία ζυθοποιίας.
Η Lola Beer είναι μια ιδιαίτερη μπίρα που ο κάθε λάτρης της μπίρας θα πρέπει να δοκιμάσει. Είναι μια υγιεινή μπίρα με αγνά υλικά καθώς για τη παρασκευή της χρησιμοποιούνται κορυφαίες, προσεγμένα επιλεγμένες πρώτες ύλες, για να δοθεί έτσι η ποιότητα που αρμόζει στη μπίρα.